Om husen

Brf Ômsedal har tillvaratagit de spännande rörelser och funktioner på höjden som bara ett Townhouse kan erbjuda. Extra mycket omsorg har lagts på allrummet i vindsetaget högst uppe i husen; vidunderliga takkupor, takfönster och varierade takvinklar med öppet i två plan, vilket skapar unika, ljusa boenden med fantastiska utblickar mot fjällen. En kombination av härliga sällskapsytor på mark och etageplan såväl som möjligheten till avskildhet på andra planet.

Som etablerad fjälldestination med genuina kvalitéer sker mötet med en ny generation fjällresenärer

Interiör

Den interiöra färgpaletten präglas av friska toner mot naturliga material. Mörkt oljade ekgolv och granitkeramikplattor på valda ytor. Lutande snedtak med balkar i ljust trä.

Väggar är målade i en försiktigt frisk isblå kulör som ramar in ljuset som strålar in genom de generösa fönsterna. Genom att använda få material och kulörer skapas en lugn och harmonisk bas, enkel att fylla med personlighet och liv.

Bastu och badrum med varma kulörer mot enkla ytor av ljus klinker och mjukt trä skapar en extra ombonad känsla. Etagevåningen med en inbjudande textilmatta utgör ett stillsamt och behagligt rum.

Andra saker som utmärker bostäderna är den generösa storstugan som är gjord för umgänge och matlagning, den smarta entrén med skidförråd och förvaring på entréplan och rymliga sovrum med generösa fönsterpartier på andra plan.

Målet har varit att ta tillvara på traditionell härjedalsk arkitektur men att sätta dessa i en distinkt samtida kontext

Exteriör

Formstarka takkupor, takfönster och bostädernas varierade takvinklar skapar variation och delar in de unika bostäderna i två huskroppar.

Träfasader i bred stående panel med gles, traditionell lockläkt. Höga fönster i svartmålat trä och spröjs. En extra hög sockeldel i smal, liggande träpanel med hörn som traditionella timmerförband.

Fasaderna är indelade i två naturnära kulörer; Den ena byggnaden i träpanel med tre nyanser av kallbrun (Hus 1). Den andra byggnaden är behandlad i tre nyanser av drivvedsgrå (Hus 2). Skiftningarna i kulörer och material är en blinkning till en gammal sammanhållen gårdsgruppering från traditionell härjedalsk arkitektur.

Gården har ett unikt skyddat läge mot tillhörande naturmark och en utelobby som öppnar sig mot skidbacken. Här skapas naturliga samlingsplatser lämpade för umgänge, lek och after-ski. Men även plats för avskildhet i skydd framför den egna entrén. I en gemensam souterräng våning finns uppvärmda låsbara förråd samt utrymme för att valla skidor, meka och tvätta mountainbikes.

Arkitekterna Trigueiros om Ômsedal

Vad är er vision med Ômsedal?

– Funäsdalen genomgår ett försiktigt skifte. Som etablerad fjälldestination med genuina kvalitéer sker mötet med en ny generation fjällresenärer. Visionen är att skapa ett boende som både fångar önskan om livet i närhet till naturupplevelser och tillvaratar det härjedalska arvet av vackra, formstarka byggnader.

Omsedal består av 19 unika bostäder i två vitala gårdsbyggnader som skapar en naturlig gemenskap såväl som ett privat boende på höjden. De har alla unika kvalitéer och består av tre varierade våningsplan samt fyra välplanerade lägenheter i sutteräng. Med skräddarsydda ytor för skrymmande utrustning och en miljö för avslappnat umgänge skapas möjligheter för både livsnjutaren och den aktiva atleten att finna sin fristad. Samla vänner över en god middag, njut av stillheten med kalfjäll och pist utanför stugknuten.

Hur har arbetsprocessen sett ut?

– Målet har varit att ta tillvara på traditionell härjedalsk arkitektur så som naturnära material och mjuka variationer i byggnadskroppar men att sätta dessa i en distinkt samtida kontext. Arkitekturen är noga genomarbetad för att skapa en stark gestaltning som samtidigt är en del av traktens byggnadskonst.

Var har ni hämtat er inspiration?

– Från Härjedalens traditionella arkitektur och nordnorska influenser och drömmen om en holistisk vistelse i närhet till naturen. Hantverksmässig byggnadskonst som timmerförband och unika egenskaper av trä. En naturnära färgskala tillsammans med ombonade ytor i varma material.

Men också från skandinavisk landskapsarkitektur, far-away-facilities, ljuvliga alpstugor med klar luft och rustika material.

Bostäder & pris

Se alla bostäder och priser för alla tillgängliga bostäder i Ômsedal.
Här kan du även ladda ner mer dokument om projektet.

Se alla bostäder

Adam Stephenson

070-830 03 17
stephenson.adam@gmail.com